Tekoäly liiketoiminnassa – Miten AI tehostaa tulevaisuuden toiminnanohjausta?
Toiminnanohjausjärjestelmä on monelle yritykselle tärkeä työkalu liiketoiminnan tehostamiseen, mutta mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Teknologia kehittyy nopeasti ja varsinkin tekoälyn rooli järjestelmissä kasvaa jatkuvasti. Tulevaisuudessa tekoäly voi mahdollistaa uusia tapoja toimintojen optimointiin sekä työntekijöiden vapauttamiseen rutiinitöistä kohti vaativampia tehtäviä.
Vierailimme syyskuussa Tukholman Ekonomi & Företag -messuilla ja kysyimme osallistujilta, minkälaisia odotuksia heillä on tulevaisuuden toiminnanohjausjärjestelmälle. Vastauksissa toistui selkeä toive: enemmän tekoälyä. Mitä tämä voisi käytännössä tarkoittaa? Pohdimme asiaa tässä blogissa konkreettisten esimerkkien avulla.
Tekoäly ohjaa päätöksentekoa
Tekoäly voi tulevaisuudessa analysoida valtavia määriä dataa, mikä tulee helpottamaan ja nopeuttamaan tietoon perustuvien päätösten tekemistä. Erityisesti piilevien trendien tai poikkeavuuksien havaitseminen datasta tarjoaa yrityksille hyödyllistä tietoa päätöksenteon tueksi. Tekoälyä voisi käyttää tiedon analysointiin esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:
📈 Taloudellisen suunnan analysointi:
Toiminnanohjausjärjestelmässä pääsee usein tarkastelemaan monenlaisia raportteja yrityksen taloudellisesta tilanteesta. Tekoäly voisi tehostaa raporttien analysointia tunnistamalla nopeasti datan poikkeavuudet, esimerkiksi jos liikevaihdossa on tapahtunut odottamattomia muutoksia. Tieto on arvokasta, jotta yritys voi reagoida ongelmiin ja tehdä ajoissa tilannetta korjaavia päätöksiä.
💰 Hinnoittelustrategioiden optimointi:
Yksi mielenkiintoinen näkökulma olisi hyödyntää tekoälyä hinnoittelussa. Tekoäly voisi analysoida sekä yrityksen omaa myyntidataa että kilpailijoiden hinnoittelua, ja antaa niiden pohjalta suosituksia hinnoittelun parantamiseksi. Myös asiakaskannattavuusraportit tarjoavat jo tälläkin hetkellä hyvää tietoa hinnoittelun optimoimiseksi. Raporttien avulla yritys näkee helposti, ketkä ovat heille kannattavimpia asiakkaita, ja onko joidenkin asiakkaiden sopimuksiin esimerkiksi tarvetta tehdä muutoksia.
👥 Resurssien käytön ennakointi ja optimointi:
Tehokkaan resursoinnin varmistamiseksi tekoälyä voisi hyödyntää henkilöstön työtehtävien ja niihin käytetyn ajan analysoimisessa. Tekoäly osaisi analyysin pohjalta ehdottaa, miten resursseja voisi jatkossa optimoida. Esimerkiksi miten työntekijöiden työaikaa voisi jakaa tehokkaammin eri projekteihin, jotta työskentely olisi mahdollisimman tuottavaa. Organisaatiossa tietoa voisi käyttää henkilöstö- tai lisäkoulutustarpeiden arviointiin.
Lue myös: Projektin resursointi paranee kuormitusraportin avulla
Tekoäly tukee päätöksentekoa reaaliaikaiseen ja historialliseen dataan perustuen, mikä parantaa ennustusten tarkkuutta vähentäen myös riskejä. Yritykset voivat hyödyntää ennusteita strategisessa suunnittelussaan, jolloin markkinan muutoksiin on mahdollista reagoida nopeammin.
Automaatio vie rutiinitöitä pois
Tekoäly liiketoiminnassa vähentää manuaalisesti suoritettavan työn määrää. Sen avulla voidaan automatisoida monia toiminnanohjausjärjestelmän prosesseja, vaikkapa kirjanpitoa tai laskutusta. Tämä säästää luonnollisesti aikaa ja resursseja. Konkreettisena esimerkkinä tekoäly voisi helpottaa laskutusta tarkastamalla laskutustiedot ja lähettämällä asiakkaille muistutuksia viivästyneistä maksuista. Jo tälläkin hetkellä laskutusprosesseja on mahdollista nopeuttaa merkittävästi automaatioiden avulla. Niiden täysi potentiaali jää valitettavan usein monilla hyödyntämättä, mutta järjestelmän tarjoamiin automaatioihin kannattaa ehdottomasti tutustua tarkemmin.
Kirjanpitäjän työtä tekoäly helpottaa monellakin tapaa. Tämän on huomannut myös Taloushallintoliitto, joka testasi tekoälyn osaamista kirjanpidon, verotuksen ja työoikeuden kysymyksissä. Tilisanomissa julkaistun raportin mukaan tekoälyä voidaan kokeilun perusteella hyödyntää esimerkiksi kirjanpidon laadunvalvonnassa, sillä se auttaa poimimaan tietomassoista toistuvat virheet sekä tulkinnanvaraiset asiat tarkastajan työlistalle.
Tilitoimiston näkökulmasta tekoälyn mahdollistama automaatio voikin tulevaisuudessa mullistaa työn tekemisen luonteen. Rutiininomaiset ja aikaa vievät tehtävät, kuten tiliöinnit, raporttien koostaminen tai vaikka reskontran hallinta on mahdollista hoitaa tekoälyn avulla nopeasti ja tarkasti. Kirjanpitäjille jää sen ansiosta enemmän aikaa asiakkaiden liiketoiminnan tukemiseen ja konsultointiin, mikä puolestaan tuo lisäarvoa myös asiakkaille.
Lue lisää: Asiakaskeskeisyys tilitoimistopalveluissa – mitä se tarkoittaa
Tulevaisuuden näkymät
Tulevaisuudessa voimme odottaa entistä tiiviimpää yhteyttä tekoälyn ja järjestelmien välillä, jolloin järjestelmät pystyvät oppimaan ja mukautumaan liiketoiminnan tarpeisiin tarkemmin. Tämän myötä prosessit muuttuvat sujuvammiksi, ennakoitavammiksi ja kustannustehokkaammiksi.
Ihmistyötä tekoäly ei kokonaan korvaa ainakaan vielä, eikä luultavasti tulevaisuudessakaan. Sen sijaan se voi vapauttaa yrityksiltä aikaa strategisemmalle työlle ja auttaa tekemään parempia päätöksiä, mikä lisää niin henkilöstön kuin asiakkaidenkin tyytyväisyyttä.
Lue seuraavaksi: Teknologiavelka yritysten digitalisaation haasteena
Kaipaatko lisää automaatioita liiketoimintasi prosesseihin? Varaa maksuton etäesittely, niin näet miten Koho minimoi rutiinityöt ja vapauttaa enemmän aikaasi liiketoiminnan kehittämiselle.
Haluaisitko nähdä lisää? Varaa aika etäesittelyyn!
Varaa maksuton etäesittely ja anna Kohon vakuuttaa. Käymme henkilökohtaisen esittelyn aikana läpi yrityksesi tarpeet ja kulmakohdat ja autamme mm. tehostamaan myyntiä sekä säästämään jopa 87 % laskutuskuluissa. Etäesittely ei velvoita sinua mihinkään, vaan saat paremman näkemyksen siitä, kuinka Koho auttaisi juuri sinun yritystäsi menestymään.