Teknologiavelka yritysten digitalisaation haasteena

Vaikka teknologiset ratkaisut ovat osa jokapäiväistä elämäämme, monien yritysten digitalisaatio jää sen tarjoaman potentiaalin alapuolelle. Teknologiavelka onkin monille asiantuntijatyötä tekeville yrityksille kuin näkymätön ja jopa tiedostamaton taakka, jarruttaen menestystä kuin hiekkaan juuttunut katupyörä. Ei ehkä edes tiedetä, mitä kaikkea erilaiset digitaaliset ratkaisut mahdollistavat. Monelta kantilta tulevaisuus on jo täällä, ja velan laajuus voikin yllättää, kun siihen todella perehdytään. Teknologiavelka on strateginen haaste, joka vaikuttaa suoraan liiketoiminnan tuottavuuteen, asiakaskokemukseen ja jopa henkilöstön tyytyväisyyteen.

Yritysten digitalisaatio ja teknologiavelka haaveen esteenä

Miksi teknologiavelkaa syntyy?

Vanhoilla työtavoilla, kuten manuaalisilla prosesseilla tai yhteensopimattomilla työkaluilla on edelleen suuri jalansija monessa yrityksessä, koska (olet varmasti kuullut tai jopa sanonut itse seuraavan lauseen aiemminkin):

”Ne ovat aina toimineet”

Tämä ajattelutapa saattaa tuntua turvalliselta, mutta nykypäivän alati muuttuvassa maailmassa ’näin on aina toimittu’ -ajattelutapa ei vie enää pitkälle; muutoksiin on pystyttävä reagoimaan ketterästi. Kulta-aikansa ohittaneisiin toimintatapoihin jumittuminen johtaa tiedon vuotamiseen, vajavaiseen tehokkuuteen ja inhimillisiin virheisiin, jotka voitaisiin helposti välttää oikeilla teknologiaratkaisuilla.

Teknologiavelkaa syntyy, kun yritykset keskittyvät vain pärjäämiseen, eivätkä investoi tarpeeksi prosessiensa ja teknologiansa ajantasaistamiseen. Syitä tähän voivat olla resurssien puute, epävarmuus investointien tuottavuudesta, haluttomuus muuttaa näennäisesti toimivia käytäntöjä, tai pelko suurista muutoksista.

Gartner listaa nämä kolme pääasiaa, jotka tekevät teknologiavelan vähentämistä vaikeaa:

  1. Lyhyellä aikavälillä on halvempaa ja helpompaa siirtää päivityksiä ja parannuksia myöhempään ajankohtaan.
  2. Uudet aloitteet viehättävät yritysten johtajia enemmän kuin vanhojen järjestelmien ylläpito.
  3. Teknologiavelka vaikuttaa eri tavalla eri sidosryhmiin, minkä takia on vaikeaa päästä yhteisymmärrykseen siitä, minkä asioiden parannusta pitäisi priorisoida.

Velan suuruus jää helposti jopa huomaamatta, sillä se kasvaa hitaasti ja piiloutuu päivittäisten toimintojen taakse.

McKinsey & Company: technology's vicious cycle
Kuva: McKinsey & Company: Breaking technical debt’s vicious cycle to modernize your business

Teknologiavelan purkaminen voi avata ovia merkittäviin kehitysharppauksiin. Yritykset, jotka ovat onnistuneet ottamaan digitalisaation kokonaisvaltaisesti osaksi toimintaansa, ovat huomanneet tuottavuuden paranevan, asiakaspalvelun nopeutuvan ja sisäisten prosessien selkeytyvän. Voit saada myös kilpailuetua sillä, että tunnistat tietyn alallasi vallalla olevan teknologiavelan, priorisoit kyseisen velan paikkaamisen yrityksessäsi, ja otat sitä kautta kehitysloikkia.

Lue myös: Isännöintiliiton tutkimus osoittaa puutteita alan järjestelmäkehityksessä →

On ratkaisevaa, että yrityksissä aletaan tarkastella teknologiaa itsensä takaisin maksavana investointina, ei kulueränä. Modernit ohjelmistot automatisoivat rutiinitöitä, tuovat parempaa näkyvyyttä projekteihin ja vapauttavat työntekijät keskittymään yrityksen todellisen arvon toteuttamiseen – asiantuntijuuteen ja asiakkaan ongelmien ratkaisemiseen.

Digitaaliset investoinnit tuottavuuden parantamisessa

Teknologian oikeanlainen hyödyntäminen parantaa tuottavuutta merkittävästi. Esimerkiksi projektinhallinnan työkalut, automaatiot ja helposti integroitavat ratkaisut vähentävät asiantuntijoiden aikaa vieviä rutiinitehtäviä ja mahdollistavat fokuksen keskittämisen vaativampiin tehtäviin.

Tässä muutamia konkreettisia esimerkkejä siitä, kuinka digitalisaatio vaikuttaa yrityksen keskeisiin prosesseihin ja tiedon hallintaan:

  • Automatisoitu raportointi vähentää manuaalista tietojen keräämistä ja analysointia, nopeuttaen päätöksentekoa.
    • On erittäin tärkeää, että tiedot siirtyvät automaattisesti yhteen paikkaan ja raportit ovat reaaliaikaisia, jolloin tieto on aina helposti hyödynnettävissä.
  • Kehittyneet projektinhallintatyökalut tarjoavat syvällisen näkyvyyden projektin kaikkiin osa-alueisiin, mahdollistaen resurssien optimaalisen kohdentamisen, riskien hallinnan ja projektien valmistumisen aikataulussa.
    • Projektipäälliköt pystyvät näin tekemään tarkempia ennusteita, ennakoimaan pullonkauloja ja huolehtimaan, että tiimin kuormitus ja tehtävien eteneminen ovat tasapainossa.
  • Modernit resursointiratkaisut mahdollistavat sekä resurssien tehokkaan hyödyntämisen, että henkilöstön hyvinvoinnin tuomalla kuormituksen selkeästi näkyville, jopa ennustavasti.
  • Tiketöintijärjestelmät huolehtivat, että kaikki työpyynnöt ja muut yhteydenotot käsitellään järjestelmällisesti ja ajallaan, oikean tiimin toimesta.
    • Tiketöinti mahdollistaa tehtävien tarkan seurannan ja priorisoinnin, sekä tehokkaamman asiakaspalvelun, johtaen kohonneeseen asiakastyytyväisyyteen.
  • Kattavat integraatiot eri järjestelmien välillä siirtävät tiedon saumattomasti esimerkiksi myynnin, asiakaspalvelun ja taloushallinnon välillä.
    • Tehokkaat integraatiot minimoivat tiedon manuaaliseen syöttöön liittyvät virheet ja antavat enemmän aikaa tuottavalle työlle.

Tällaiset investoinnit maksavat itsensä takaisin paitsi kohonneen tehokkuuden, myös paremman asiakaskokemuksen myötä. On tärkeää ymmärtää, että teknologia ei ole vain tapa tehostaa nykyistä toimintaa, vaan se voi myös mahdollistaa täysin uusia liiketoimintamalleja ja palveluita.

Yritysten digitalisaatio luo pohjan menestyksen jäävuorelle

Yrityksen digitalisaatio lähtee asenteesta

Käänteentekevä muutos alkaa siitä, että uskalletaan kyseenalaistaa nykyiset toimintatavat ja tunnustetaan, että oikeanlaisella teknologialla on valtava potentiaali viedä tekeminen seuraavalle tasolle. Nyt viimeistään on aika luopua vanhentuneista prosesseista ja ottaa digitalisaation voima täysin hyötykäyttöön.

Usein teknologiavelka johtuu yksinkertaisesti siitä, että teknologiaa pidetään vain tukitoimintona, ei strategisena voimavarana. Kun yrityksissä ymmärretään, että teknologian rooli on keskeinen koko liiketoiminnan kehittämisessä, voidaan aloittaa aidosti vaikuttava muutos.

Digitalisaatio ja teknologiavelan minimoiminen voi tuntua suurelta haasteelta, mutta ensimmäinen askel sen purkamisessa on yksinkertainen: aloita pienten kehitysaskeleiden kautta. Tunnista ensin suurimmat kipupisteet ja löydä niihin tehokkaat, modernit ja omaan toimintaan sopivat ratkaisut. Esimerkiksi manuaalisten ja toistuvien prosessien automatisointi on erinomainen lähtökohta. Samoin järjestelmien päivittäminen siten, että tieto liikkuu saumattomasti eri osastojen ja ohjelmistojen välillä, voi tuoda merkittäviä hyötyjä lyhyessä ajassa. Jokainen pieni askel kohti modernimpaa teknologiaa vähentää teknologiavelkaa ja parantaa yrityksen kilpailukykyä.

Digitalisaatio on yrityksen ajoneuvo kestävään tulevaisuuteen

Digitalisaation mahdollisuuksien täysi hyödyntäminen mahdollistaa nopeammat, tietoon perustuvat päätökset ja sen, että asiantuntijat voivat keskittyä lisäarvon tuottamiseen asiakkaille – eli siihen, mihin yrityksesi liiketoiminta perustuu.

Tekoälyn tuomat mahdollisuudet ovat monien yritysten kiikareissa, mutta ensin on hyvä laittaa perusasiat kuntoon ja tuoda siihen ripaus lisäarvoa AI:n avulla. Rutiinitöiden automatisoinnin ja sujuvien prosessien säästämä aika voidaan käyttää liiketoiminnan ja työtapojen kehittämiseen, sekä siihen ns. oikeaan työhön. Näin yritys ei ainoastaan paranna omaa tehokkuuttaan, vaan myös asiakastyytyväisyyttä ja henkilöstön työtyytyväisyyttä.

On aika tunnustaa, että teknologiavelan purkaminen on investointi, jota tulevaisuuteen katsovilla yrityksillä ei ole varaa enää ohittaa.

Lue seuraavaksi: Näin varmistat toiminnanohjausjärjestelmän sopivuuden yrityksesi tarpeisiin →





Jos etsit modernia toiminnanohjausjärjestelmää, joka mukautuu liiketoimintasi ja tulevaisuuden suunnitelmiesi mukaan, kalenteroi aika Kohon etäesittelyyn. Konsultoimme mielellämme ja näytämme, kuinka Koho auttaa sinua kohtaamaan muutokset luottavaisin mielin.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Jouni Vuorma,
Henkilöstö- ja talousjohtaja,
Isännöinti Vuorma

Isännöinti Vuorma tehosti merkittävästi toimintaansa Kohon avulla

Isännöinti Vuorma on Oulussa toimiva perheyritys, joka keskittyy taloyhtiöiden ennakoivaan ja välittävään hoitoon. Yritys korostaa …

Lue lisää

Kaipaatko lisätietoja? Ota meihin yhteyttä!

Kysy ratkaisuistamme, integraatiomahdollisuuksista tai sopivuudesta yrityksellesi
– tai varaa vaikka samantien etädemo.