Gps-paikantaminen työajanseurannassa, mitä siitä pitäisi tietää?
Paikantamista hyödynnetään tänä päivänä monenlaisissa puhelinsovelluksissa, joissa se usein onkin käyttäjälleen todella hyödyllinen, esimerkiksi google osaa kertoa sinulle näin lähimmän rautakaupan.
Gps-paikantaminen on mahdollista myös monissa työelämän ohjelmistoissa, kuten sähköisessä työajanseurantaohjelmistossa. Sähköisellä järjestelmällä voidaan helpottaa tuntikirjausta monin tavoin ja päästä eroon paperisista lippulapuista ja muistinvaraisuudesta sekä parantaa palkanmaksuun liittyvien tuntien oikeellisuutta. Työn tehostaminen on näissä monen yrityksen tavoitteena. Kohon toiminnanohjauksessa hoituvat tuntikirjaukset näppärästi ja gps-paikannusmahdollisuus on olemassa.
Kun yritys hankkii paikannusjärjestelmän, tulee kuitenkin olla selvillä työnantajan velvoitteista työntekijöitä kohtaan. Työntekijöiden paikantaminen on teknistä valvontaa, jota säätelee työelämän tietosuojalaki. Työnantaja on velvollinen käymään läpi paikantamiseen ja tekniseen valvontaan liittyvät käytännöt työpaikan yhteistoimintamenettelyssä ja laatimaan asiasta kirjalliset säännöt ennen valvonnan ottamista käyttöön. Paikantaminen on mahdollista, jos työnantajalla on siihen asiallinen peruste ja tarve.
Lue myös: Onko työajanseuranta pakollista yrityksille?
Paikantamiseen oikeuttavia perusteita voivat olla esimerkiksi työntekijöiden turvallisuuden varmistaminen sekä resurssien (kuten ajoneuvojen) kohdentaminen oikeaan paikkaan.
Tietosuojavaltuutetun mukaan paikannustietoja ei lähtökohtaisesti pidä käyttää työoikeudellisten velvoitteiden valvonnassa, kuten työajan seurannassa. Paikannuksen käyttäminen työajan valvontaan ja seurantaan voi kuitenkin olla mahdollista, jos työntekijä tekee työtään kokonaan tai enimmäkseen muualla kuin työnantajan tiloissa eikä työajan valvontaan ole käytettävissä muita, yksityisyyden suojaan vähemmän puuttuvia keinoja.
Jos paikannusjärjestelmää on tarkoitus käyttää työajan valvonnassa ja seurannassa, työnantajan tulee etukäteen määritellä se paikantamisen käyttötarkoitukseksi ja työntekijän on siinä tapauksessa tiedettävä milloin paikannusta tehdään. Jos määrittelyä ei ole tehty ennalta eikä asiasta ole käyty yhteistoimintamenettelyä työpaikalla, paikannustietoja ei saa käyttää työ- tai palvelussuhteen ehtojen noudattamisen valvonnassa.
Lue myös: AVIn tarkastus tulossa – laita työajanseuranta kuntoon
Koho tarjoaa työajanseurantaa, jota voit toteuttaa monella eri tavalla – Kohossa on jopa seitsemän tapaa seurata asiakastöitä! Voit myös siirtää tehdyt työtunnit suoraan laskulle ja hallita toistuvia töitä työmääräyksillä.
Haluaisitko nähdä lisää? Varaa aika etäesittelyyn!
Varaa maksuton etäesittely ja anna Kohon vakuuttaa. Käymme henkilökohtaisen esittelyn aikana läpi yrityksesi tarpeet ja kulmakohdat ja autamme mm. tehostamaan myyntiä sekä säästämään jopa 87 % laskutuskuluissa. Etäesittely ei velvoita sinua mihinkään, vaan saat paremman näkemyksen siitä, kuinka Koho auttaisi juuri sinun yritystäsi menestymään.