Asiantuntijayrityksen kannattavuus paranee näillä kahdella raportilla

Yrityksen kannattavuuteen vaikuttaa kaikki toimintamallista asiakassegmentteihin ja liiketoimintaympäristöön, ja sen parantaminen voi tuntua suurelta savotalta. Usein kannattavuus saadaan kuitenkin parempaan kuntoon vähemmälläkin vaivalla, varsinkin jos yrityksesi liiketoimintajärjestelmästä löytyy tehokkaat raportointiominaisuudet.

Asiakastöitä tekevän asiantuntijayrityksen tai liiketoimintasegmentin kannattavuuden parantamiselle kaksi keskeisintä raporttia ovat asiakaskannattavuus ja työntekijäkannattavuus. Kohossa näihin pääset pureutumaan asiakaslaskutus- sekä työntekijälaskutusraporteilla. Tällä kaksikolla saat kättä pidempää tehostaaksesi prosesseja ja muuttaaksesi kannattavuuden kurssia. 

Yrityksen kannattavuus paranee varsinkin asiakaslaskutus- ja työntekijälaskutusraporttien avulla.

Raportti 1:
Asiakaskannattavuus

Asiakkaiden kannattavuutta arvioidessa on erityisen tärkeää tarkastella kriittisesti asiakastyön määrää ja kyseisen asiakkaan palvelutuotannossa käytettyjä prosesseja. Pienikin asiakas voi olla hyvinkin kannattava, jos työt hoituvat helposti eivätkä ne sido suhteettomasti resursseja. Vastaavasti iso asiakas voi olla kannattamaton esimerkiksi runsaiden selvitystöiden takia. Asiakas voi myös muuttua kannattamattomaksi, jos ylimääräisestä työstä ei laskuteta erikseen tai asiakas ruuhkauttaa asiakaspalvelua suhteettoman paljon. 

Kateprosentti paljastaa asiakkaan kannattavuuden. Kohon asiakaslaskutusraportilta näet suoraan asiakkaan laskutuksen sekä laskutukseen kohdistuvat kustannukset. Jos kustannukset ovat kohtuuttomat verrattuna laskutukseen, on asiakas kannattamaton. 

Kustannuksia asiakkaan taakse voi syntyä: 

  • tehdystä työstä 
  • järjestelmäkustannuksista 
  • materiaaleista tai tuotekustannuksista 
  • transaktiokustannuksista 
  • ja monista muista asiakkaan palveluun liittyvistä asioista. 

Saatat esimerkiksi huomata raportista, että kuukausilaskutusperusteinen asiakas tuottaakin enemmän töitä ja kustannuksia, kuin mitä alussa oli arvioitu. Kun tämä tieto löytyy selkeästi yhdeltä raportilta, saat siitä konkreettisen perusteen sopimuksen uudelleenneuvotteluihin. 

Käy asiakaslaskutusraportilta läpi katteet ja eroavaisuudet mahdollisten laskentakohteiden välillä. Dataa on hyvä vertailla eri aikaväleillä saadaksesi kiinni sesonkivaihtelut. Katso myös, löytyykö eroavaisuuksia asiakkaalle kiinnitettyjen työntekijöiden välillä. 

Asiakkaiden segmentoinnilla näet kokonaisuudet 

Asiakaskannattavuutta on hyvä seurata paitsi yksittäin, myös segmenteittäin. Eri asiakassegmenttien tarkastelu tuo usein arvokkaita näkemyksiä esimerkiksi tuotteistukseen ja yrityksesi kohderyhmien priorisointiin. Kannattaakin varmistaa, että yrityksesi käyttämä liiketoimintajärjestelmä mahdollistaa asiakkaiden tehokkaan segmentoinnin ja sitä kautta kokonaisvaltaisemman raportoinnin. 

Segmentointi paljastaa yleensä kustannustehokkaat asiakkaat, mutta usein suurin hyöty saadaan tuottamattomien asiakkaiden, palvelualueiden tai muiden segmenttien tunnistamisesta. Saamalla nämä tiedot selkeästi näkyville yrityksellä on mahdollisuus muuttaa tai tehostaa toimintaansa. Joskus paras päätös on vain lopettaa kannattamattomien toimintojen harjoittaminen. 

Kohossa voit segmentoida erikoisryhmien kautta paitsi asiakkaita, myös työntekijöitä.

Raportti 2:
Työntekijäkannattavuus 

Työntekijöiden teholukuihin pääset kiinni Kohon henkilölaskutusraportin kautta. Yrityksen johto pystyy hyödyntämään sitä usealla tavalla toiminnan kehittämisessä:  

  • Henkilölaskutuksen kannattavuus.
    Tästä näet työntekijän laskututukseen kohdistuvat kustannukset ja katteen osuuden. Vertaamalla esimerkiksi kahden vastaavan työntekijän kateprosenttien eroja voit päästä kiinni parempiin työprosesseihin, kannattamattomiin työvaiheisiin, tai vaikkapa osaamispuutteisiin. 
  • Eri työntekijäryhmien kannattavuus.
    Segmentoimalla käyttäjät pystyt yksittäisten työntekijöiden sijaan tarkastelemaan esimerkiksi osasto- tai tiimikannattavuuksia. 
  • Optimaaliset tuntilaskutushinnat.
    Laskutusprosentti voi toimia indikaattorina tavoitteelliselle tuntilaskutushinnalle. 
  • Työt eivät päädy laskulle.
    Henkilölaskutusraportin kautta voit päästä puuttumaan myös sellaisiin tilanteisiin, joissa työntekijä ei halua laskuttaa asiakkaaltaan koko tekemäänsä työaikaa. 

Onkin erittäin tärkeää, että työajan kirjaaminen on mahdollisimman helppoa ja selkeää. Kun työntekijät pystyvät kirjaamaan asiakastyöt vaivatta, saat kaiken laskutettavan työn tarkasti laskulle ja tilkitset vuodot. Ilmaisen työn tekeminen ei ole pääsääntöisesti kannattavaa. 

Tutustu Kohon työajanseurannan ratkaisuihin →

Hyvä liiketoimintajärjestelmä antaa kattavat eväät kannattavuuden tehostamiseen 

Yrityksen liiketoiminnan hallintajärjestelmä, kuten toiminnanohjausjärjestelmä, on laadukkaan datan kulmakivi. Kun kaikki tarpeellinen tieto ja toiminta löytyy yhdestä keskitetystä paikasta, saat myös kattavammat raportit, minkä myötä teet perustellumpia päätöksiä. 

Taataksesi siis tehokkaan tiedolla johtamisen kannattaa ehdottomasti varmistaa, että yrityksesi liiketoimintajärjestelmä kykenee keskittämään datan ilman ylimääräisiä toimenpiteitä ja esittämään sen ymmärrettävässä muodossa. Älä myöskään sivuuta sujuvien integraatioiden tärkeyttä. 

Kohon liiketoimintajärjestelmä on kehitetty tukemaan asiantuntijayritysten dynaamista liiketoimintaa, tarjoten erittäin kattavat raportointimahdollisuudet. Jos data löytyy Kohosta, saat sen myös raportille. Pystyt tekemään jopa kustomoituja raportteja, joiden kautta pureudut syvällisesti eri osa-alueisiin. 


Etkö käytä vielä Kohoa, mutta sinua kiinnostaisi tutustua sen mahdollisuuksiin? Varaa aika Kohon etäesittelyyn, niin autamme sinua tekemään parempia päätöksiä laadukkaan, reaaliaikaisen datan avulla. 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Asiakastyöt ja työpäiväkello

Kuusi syytä erottaa asiakastyöt ja työpäivän kellotus

Monissa asiantuntijayrityksissä on totuttu seuraamaan henkilökunnan työaikaa asiakastöiden ja omien sisäisten tehtävien kautta. Tämä käytäntö on yleinen, mutta siinä on omat haasteensa. Koholla on parempi vaihtoehto.

Lue lisää

Kimmo Martikainen,
johtaja, M&A ja laki,
Rantalainen Oy

Rantalainen valitsi Kohon toiminnanohjausjärjestelmän jo vuonna 2016

””Meillä on sellainen sisäinen sanonta, että Koho on ainut totuus eli Kohon kautta kulkee kaikki olennainen esim. töiden järjestelyyn, työntekijöiden työhön ja työn tekemiseen liittyvät tiedot.”

Lue lisää

Haluaisitko nähdä lisää? Varaa aika etäesittelyyn!

Varaa maksuton etäesittely ja anna Kohon vakuuttaa. Käymme henkilökohtaisen esittelyn aikana läpi yrityksesi tarpeet ja kulmakohdat ja autamme mm. tehostamaan myyntiä sekä säästämään jopa 87 % laskutuskuluissa. Etäesittely ei velvoita sinua mihinkään, vaan saat paremman näkemyksen siitä, kuinka Koho auttaisi juuri sinun yritystäsi menestymään.